ouders

Welkom in het 2de leerjaar!

Lang zullen we lezen, lang zullen we lezen…

Het tweede leerjaar is hét jaar om het lezen verder in te oefenen. Dagelijks lezen is dan ook aangeraden.

Sommige kindjes hebben het nog moeilijk met het vlot lezen, zij krijgen een leescontract mee naar huis. Elke week voorzien we deze kids van leuk leesvoer op hun niveau.

Om mama’s en papa’s te overtuigen van het nut van het boeken lezen, volgt hier een opsomming:

  • Dagelijks voorlezen is heel belangrijk. Het maakt kinderen vertrouwd met boekentaal (die ook de taal van schoolboeken is). Boekentaal heeft een rijkere woordenschat dan spreektaal. Voorlezen laat kinderen genieten van mooie woorden, van de opbouw van een verhaal en de stemming. Het werkt ook heel stimulerend voor het zelfstandig lezen.
  • Het leesklimaat waarin kinderen opgroeien is bepalend voor hun houding tegenover boeken. Daarom besteden we in onze klas ook extra aandacht aan een uitgebreide klasbibliotheek! We gaan ook om de veertien dagen naar de bib in Borgerhout voor extra leesvoer.
  • Zorg ervoor dat je aan kinderen een gevarieerd pakket aanbiedt : informatieve boeken, strips, sprookjes,…  Voor elk kind is er wat te lezen!
  • Met plezier lezen doe je maar als het niet om presteren gaat.Als je ontdekt dat het boek een wondere wereld voor je opent.
  • Kinderen vinden vaak geen woorden om hun gevoelens uit te drukken. Een boekenbabbel kan dan helpen! Ook poëzie helpt het taalgevoel verfijnen.
  • Leesbevordering in de klas kan tijdens haast elk lesuur : alle deelaspecten van taalonderwijs, alle domeinen van muzische vorming, maar ook w.o.
  • Kinderen die vaak naar verhalen luisteren worden taalgevoelig. Ook zelf schrijven ondersteunt het lezen en is een vaardigheid die je leert door te doen

IK GA NAAR HET TWEEDE LEERJAAR

Om een vlotte start van het schooljaar mogelijk te maken, willen we jullie nog vragen enkele spullen in orde te brengen en mee te geven aan uw kapoen:

een stevige boekentas (geen rugzak!)

gymgerei van de school (gymbroek, T-shirt, gymschoenen en gymzak)

een schort /oud hemd(schilderen)

een doos papieren zakdoekjes / katoenen zakdoek

agenda: voorblad invullen 

Leerboeken, schriften, schrijfgerei en fotokopieën worden gratis aan alle kinderen aangeboden.

MOGEN WIJ U VRAGEN ALLES TE NAAMTEKENEN !

We hopen er samen een tof schooljaar van te maken!

Juf Stephanie 

Wat leren we in het tweede leerjaar?

Dit jaar leren we in de rekenlessenbewerkingen tot 100 en ook de maaltafels proberen we onder de knie te krijgen.

Tijdens de taallessen werken we vooral aan het verfijnen van het lezen en schrijven. Hierbij krijgen we ook nog hulp van bereidwillige leesmoeders.

In de schrijflessen leren we dit jaar ook de sierlijke hoofdletters. Niet gemakkelijk, maar heel leuk dat we weer dat stapje meer kunnen.

Omdat iedere leerling uniek is, proberen we zoveel mogelijk op maat te werken van het kind. Dit doen we door differentiatie in de klas (werken in verschillende groepjes) of door hulp van de zorg- of GOK –leerkracht.

De werolessen komen voornamelijk in de namiddag aan bod. Tijdens die lessen vertrekken we vanuit de omgeving van de kinderen. De seizoenen, de tanden, gevoelens, de kalender, …

Ook wordt er aan muzische vorming gewerkt: we leren leuke liedjes en versjes, spelen toneeltjes, … Knutselen doen we op vrijdagnamiddag. Kwestie van het weekend gezellig in te zetten …

We besteden ook wekelijks een uurtje aan contract- en hoekenwerk. De kinderen krijgen dan een aanbod van leerrijke spelletjes, uitdagende werkblaadjes, oefeningen op de computer, … zodat zij zelfstandig ‘leren leren’.

Een gezonde geest hoort in een gezond lichaam! Juf Britt geeft 1 keer per week bewegingsopvoeding. Op vrijdag trekken we naar het zwembad (om de 3 weken).

Zo, nu hebben jullie een zicht op het boeiend jaar dat het tweede is! Hier wordt echt niet stilgezeten! Benieuwd naar meer? Onze deur staat altijd open!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s